XII. Mistrovství Polska Amazonek, Zakrzow 2016

06.10.2016 14:24

XII. Mistrovství polska amazonek

Jelikož plánované Dámské Derby v Cáchách bylo v letošním roce zrušeno, využily jsme toho, že se letošní polské mistrovství konalo v nám známém Zakrzowě a jako vrchol letošní sezony jsme tedy pojaly tuto akci.

Polské mistrovství amazonek (tedy jízdy v dámském sedle) má v Polsku dlouhou tradici. Po několika letech útlumu po odchodu Jolandy Lipky a  Marka Gajewského vstává sdružení V dámském sedle z popela, čemuž nasvědčuje i množství závodů v DS organizovaných během celé sezony i počet startujících dam. Dvoudenní soutěže byly navíc rozšířeny o seminář s Rogerem Philpotem, trenérem, rozhodčím a vlastně největším odborníkem na dámská sedla obecně. Vyrazily jsme tedy ve čtyřčlenné ekipě, kterou doplnili Soňa a Daniel Ramikovi se svou „sedlářskou dílnou na kolečkách“. A jak je báječné mít mistra sedláře na takové akci s sebou, se dočtete v následující repotáži.

Pátek 30. 9. 2016 - setkání s Rogerem

Během dopoledne jsme rozpohybovaly naše koně pod klasickým sedlem, abychom mohly odpoledne využít poznatků pana Philpota co nejvíc. Každá přihlášená dáma mohla využít pasování sedla na svého koně. Asi jsme byly jediné, kdo na jednom koni nechal zkontrolovat několik sedel, ale když už, tak už. Nutno podotknout že na pasování se sešlo několik sedel opravdu starých (značky jsem nezkoumala, ale alespoň jeden Mayhew by se tam určitě našel), několik velmi kuriozních, kdy i sám Roger valil oči, a tři kousky nejnovějších modelů Ramik saddlery, jeden v majetku polské reprezentantky. U prvního námi zkoušeného sedla bylo nutné upravit polštář na levé straně tak, aby se posedlí dostalo do správné pozice. U druhého nebyl potřeba zásah žádný. Nový model „Karolina Favorit“ splňoval veškeré představy pana Philpota o tom, jak má dámské sedlo vypadat a působit na hřbetě koně. Poté byla ještě srovnána Karolina, bylo nám vysvětleno, jak zatěžovat správně pravé stehno aby kůň mohl chodit rovně a nevbočoval záď, což je nejčastější chyba, kterou bylo na obdélníku vidět. Nutno říci, že  byl vidět téměř okamžitě, Solo šlapal spokojeně a ochotněji reagoval na požadavky jezdkyně. Radost celého teamu, že naše dlouholetá spolupráce a vývoj dámských sedel vede správným směrem, neznala mezí.

Večer seminář pokračoval teoretickou přednáškou týkající se všech možných aspektů dámského ježdění, včetně skákání a přípravy koně obecně. Pan Roger Philpot je velice milý pán, ochotný podat pomocnou ruku, pokud je zájem. A z naší strany zájem byl. Proto jsme Rogera po skončení semináře oslovily a předběžně jsme ho pozvaly na X. MČR jízdy v dámském sedle do Hradištka. Naše pozvání s radostí přijal a my doufáme, že našim plánům nic nezkříží cestu a pan Philpot bude moci posuzovat Equitation a další soutěže.

Sobota 1. 10. 2016 - úvodní soutěže MPA a mnoho dalších

První soutěžní den zahajovaly skokové soutěže, do kterých naše ekipa nezasáhla. Skoky však vystřídala drezura a to konkrétně malá runda, program L, ve které startovala Kamila Rohánková se Signálem. Výsledek 61,389% byl na Sigiho uspokojivý a Kamila mohla být spokojená.

Následovala první kostýmová soutěž a to sice Historická ukázka, v níž jde co možná nejvěrnější zpodobnění předloženého obrazu. Ptaly jsme se, zda máme k obrazu předložit popis a bylo nám řečeno, že není třeba. Problém nastal ve chvíli, kdy polské dámy přece jen měly obšírný popis obrazu, včetně materiálů, ze kterých jsou kostýmy ušity (jak to z obrazu poznají?) a při prezentaci Karolíny Fränkelové a Sola bylo ticho, neb se moderátorka ani nepokusila popsat co má jezdkyně na sobě. Přesto však se Karolína v této soutěži umístila na třetím místě.

Následovala soutěž Freestyle, kam se naše dámy dohlašovaly až na místě se svým barokním pas-de-deux. A opět dokázaly vytěžit třetí místo.

První kolo mistrovské velké rundy, program P, zajela Karolina Fränkelová se Solo Famara XXI-5  se dvěma hrubými chybami, což stačilo pouze na 64,495% a průběžné 5. místo. První pozici si zajistila britská reprezentantka Elizabeth Rogers a Cotrosca s 69,596%.

Poslední soutěží sobotního dne byla Jízda elegance. Početné startovní pole bylo rozděleno do dvou skupin. Každá dáma se samostatně předvedla v kroku, klusu a cvalu po obvodu jízdárny, což značně urychlilo běh soutěže. Překvapením bylo bodování Kamily Rohánkové a Signála v první skupině. Dvojice obdržela plný počet 25 bodů, což moderátorka komentovala všeříkajícím WOW! V druhé skupině už bodování tak jednoznačné nebylo. Rozhodčí si již dali pozor a pětkami více šetřili. Přesto shodný počet bodů (24) získaly tři dámy, mezi nimiž byla i Karolina Fränkelová a Solo Famara XXI-5. Kamila tak s přehledem udržela vítězství. V následném rozstřelu o druhé, třetí a čtvrté místo se rozhodčí shodli jednoznačně na místě čtvrtém, zbylé dvě dámy, Virginia Bulawa Dziarmaga a Karolína Fränkelová, měly opět v bodování shodu a po zásahu jednoho z rozhodčích (který ovšem tuto soutěž nehodnotil) bylo stanoveno konečné pořadí a Karolině přisouzené další třetí místo.

Večer probíhal ve znamení oslav 25 let založení LKJ Lewada spojený s rautem, diskotékou a živým koncertem. A došlo i na tanec ;-)

Neděle 2. 10. 2016 - Finále MPA a naše první účast v soutěži Equitation

Nedělní klání opět zahajovaly skoky a to sice finále Mistrovství Polska 80 cm a stylové skákání do 70 cm. Následovalo finále malé rundy, ve kterém Kamila se Signálem předvedla lepší výkon než v sobotu a umístila se na třetím místě. V celkovém součtu se posunula na čtvrté místo.

Následovala soutěž začátečníků. Tato soutěž je takovou malou jízdou elegance, přičemž je kůň veden vodičem. Je tedy nutné sladit jezdkyni i vodiče. A nám se povedlo dát dohromady hned dva páry. Tím prvním byla Iveta Linhartová na Solo Famara XXI-5 vedená Markétou Košťálovou v gotických kostýmech a druhým Soňa Ramiková se Signálem vedená Kamilou Rohánkovou  v kostýmech rokokových. Kromě kostýmů je hodnocen celkový dojem dvojice, resp. trojice a sed jezdkyně. Iveta s Markétou obdržely plný počet bodů a zvítězily. Soňa, kterou jsme do soutěže doslova uvrtaly na poslední chvíli, s Kamilou se umístily na třetím místě.

Finále velké rundy polského mistrovství, volná sestava kür, program N byla předposlední soutěží celého klání. Program N je srovnatelný s naším lehčím L. Má přesně předepsané cviky a nejsou povoleny žádné volitelné navíc. Bylo tedy nutné upravit kür tak, abychom předešly penalizacím. Na start nastoupilo šest dam se svými jízdami. Karolina startovala jako třetí a svou jízdou si, i po očesání  choreografie, zajistila průběžné první místo s 66,867%, které udržela až do konce. Tím se v konečném součtu obou kol dostala na třetí místo se 131,362% za první polskou reprezentantkou Aleksandrou Adamczyk (133,693%) a druhou angličankou Elizabeth Rogers (131,529%).  Mistrovské tituly si rozdělily polské dámy v následném pořadí. Aleksandra Adamczyk, Larysa Sadlos a Aleksandra Luszkiewicz.

Poslední soutěží před závěrečným dekorováním byla soutěž Equitation, které jsme se, v její pravé podobě, mohly zúčastnit poprvé. V této soutěži nastupují dámy do úlohy obtížnosti danné skupiny (dospělí, junioři...), nicméně zde byla odlehčená verze a místo úlohy jsme předvedly na osmičce v klusu a cvalu. Krok se posuzoval po obvodu jízdárny ve skupině. V pohybu se posuzuje držení těla, stabilita ruky a biče, položení a působení holeně, ochota koně k pohybu a jeho celkový projev. Po předvedení následuje detailní kontrola ústroje a to ze všech stran. Uzdění, čistota udidel, materiály (zlaté přezky = zlatá udidla), sedlo, jeho velikost (poměr s koněm i jezdkyní, prostor okolo kohoutku) dotažení balančního řemene, uložení nohy pod skokovou hlavou. Jezdkyni se kontoluje výška usazení ostruhy, kompletní ústroj a sladění habitu (závodní oblek), délka zástěry, předepsaná výška cylindru, rukavice, plastron, síťka. Zkrátka všechno. Tato kontrola v podání pana Philpota trvala necelých 5 min pro každou jezdkyni včetně předvedení v pohybu. Nakonec se celé startovní pole seřadilo na dlouhé stěně obdélníku a rozhodčí si začal volat dámy do pořadí na krátkou stěnu. 

Vyhlašovalo se pořadí tří nejlépe upravených dam v kategorii dospělých, tří dam v kategorii juniorů a nejlépe pasující ústroj koně. Právě ve třetí jmenované kategorii získala flot a titul Best turned out Karolína Fränkelová se Solo Famara XXI-5 a výstroj od Ramik saddlery. Tato dvojice obsadila zároveň třetí místo v kategorii dospělých.

Výjezd do Polska byl pro českou ekipu více než úspěšný. Vrátily jsme se obohacené o nové poznatky, které bychom rády uplatnily při organizaci dámských závodů v ČR. Děkujeme Ramik saddlery (Soňa a Daniel Ramikovi) za podporu a milou společnost, je nám ctí prezentovat báječná sedla z vaší dílny.