Deutsches Damensattel Derby Aachen 2014

22.01.2015 00:18

O víkendu 4. – 5. Října 2014 se v Cáchách, které jsou Mekkou jezdeckého sportu, konalo II. Německé derby v dámském sedle – II. Deutsches Damensattel Derby (DDD). Tuto akci uspořádal v cášské Albert-Vahle hale vedle drezurní arény spolek Reiten im Damensattel (RID), který je obdobou českého sdružení Dámy v sedle.

Soutěže a rozhodování

Na programu Derby bylo 16 soutěží.  11 drezurních st. ZL – L, jeden Caprilli test, tři soutěže elegance a jedna šampaňská výzva. Startovalo celkem 34 dívek a žen a jeden mladík z Německa, Dánska, Francie, Polska, Rakouska, Švýcarska a Velké Británie. Pozváni byli tři rozhodčí z německé jezdecké federace a dále rozhodčí pro dámské sedlo, paní Liz Turner z Anglie a manželé Ellen van der Puten a Harry Goudsmit z Nizozemí. Hlavní a perfektní organizátorkou byla Bettina Keil – Steentjes, zakladatelka a duše RID.

Soutěžilo se na obdélníku 20x40 a rozhodovali vždy dva rozhodčí v C společnou známkou. Po dojetí drezurní úlohy byl každý startující ohodnocen slovně, jak je tomu u nás zvykem při soutěžích na styl. Pro všechny úlohy byla předepsána uzdečka a pouze pro küry st. L bylo předepsané plné uždění. Pro účast v kürech byla nutná kvalifikace v drezurních soutěžích se známkou vyšší než 5,5. Kontrola ústroje a výstroje se do výsledku soutěže nezapočítávala. Bettina Keil tak chtěla touto cestou soutěžícím poradit a ukázat podstatu správného sedlání, uždění, sedu a ústroje v dámském sedle. Jelikož bylo na programu vypsáno mnoho drezurních soutěží a parkury nebylo možné časově zorganizovat, byl vypsán Caprilli test. Caprilli test je kombinací drezury a parkuru, podobá se skokové části naší zkoušky základního výcviku jezdce. Taktéž byl hodnocen jednou známkou a komentářem. 

I muži jezdí bokem

Zpestřením soutěží v dámském sedle byl mladičký Marian Roschmann, který jednu juniorskou drezurní soutěž vyhrál a v ostatních se pravidelně umisťoval. Dokázal tím, že dámské sedlo není výhradně pro ženy. Dříve podkoní běžně přiježďovali koně dámám a například v Nizozemí pánové v dámském sedle běžně jezdí dodnes.

Naše barvy nepřímo hájila Anna Zemanska, která pochází z Čech, ale žije a startuje za Švýcarsko. V Cáchách startovala se třemi koňmi. S hřebcem nesoucím sympatické jméno Staropramen vyhrála jednu z drezurních soutěží a Caprilli test. V kostýmovaném küru st. L  se představila s kladrubákem jménem Drakopramen ve westernovém dámském sedle a v country stylu. Po závěrečném pozdravu se i Drakopramen rozhodčím poklonil. Poté si pod vedením Anny lehl a na další pokyn se s Annou opět zvedl. Bylo to zpestření pro diváky a u nás by takovéto kousky mohly zařadit dámy např. v soutěži pas-de-deux či free-style.

Elegance třikrát jinak a šampaňská jízda

Další částí byly tři soutěže elegance. V sobotu byla na programu soutěž elegance v kostýmech, podobná té, kterou naše dámy a diváci znají z MČR DS. V neděli pak klasická soutěž elegance a soutěž elegance v historických kostýmech. V klasické eleganci se dámy předvádí v klasických jezdeckých kostýmech, jezdí v odděleních dle pokynů rozhodčích. Povolená je jak uzdečka, tak uzda. Hodnotí se soulad dvojice, ústroj dámy, výstroj koně včetně zapletení hřívy, přiježděnost koně, sed a pobídky jezdkyně. V této soutěži dominovaly anglické jezdkyně. Nejvyšší známku 9,0 získala Claire Brown s haflingem Oxnead Act Ore. Její plastron, vesta, rukavičky i podsedlová dečka byly sladěny s barvou hřívy a ohonu haflinga. Ještě vyšší známku by dle slov anglické rozhodčí Liz Turner získala, kdyby místo tušírky použila jezdeckou hůlku. V této soutěži se používá vysoký cylindr. Nízký cylindr z drezurních soutěží je považován za chybu. Je povolena jezdecká čapka, ale k ní musí být sako, košile a kravata dle pravidel pro DS. Za takový úbor dostala Anne Klepzig 8,0 bodů.

Soutěž elegance v historických kostýmech hodnotila kromě Liz Turner i Ellen van der Puten a Bettina Keil, která si připravila dvou a půl stránkový protokol pro hodnocení kostýmů. Jezdkyně před soutěží předaly vzory a předlohy kostýmů a rozhodčí kontrolovaly preciznost jejich provedení, použitý materiál a doplňky. Zda historicky odpovídá účes a makeup dámy, dále také, zda uždění a sedlo ladí dobově s kostýmem, dokonce i použité vhodné plemeno koně. Rozhodčí se dívaly i dámám pod sukně a kontrolovaly odpovídající spodničku, nohavice i obuv.  Zvítězila Němka Victoria Stanneck s poníkem Trixie, vedená svou matkou za nejvěrohodnější kostým.  Má favoritka Bettina Lachenmayer končila druhá. Třetí v pořadí skončila angličanka Ester Turner s originálním koloniálním kostýmem z roku 1910, který zdědila, a byl zpestřením této soutěže. Vzhledem k použití historických sedel se tato soutěž jezdí výhradně v kroku.

Poslední soutěží celého Derby byla šampaňská jízda. Na rozdíl od té české se neskákalo, ale soutěící jezdily v obdélníku ve všech chodech podle pokynů rozhodčích se sklenkou „echt“ šampaňského a zvítězila ta, v jejíž sklence zbylo nejvíce tekutiny.

Zajímavosti, které nás mohou inspirovat

První byla sobotní a nedělní soutěž pro veřejnost, dámy i personál o nejhezčí klobouk. V sobotu jsem se umístila na čtvrtém místě!

Druhou byl přístup k dámě při dekorování z pravé strany. Důvodem je levostranné sedlo, které nutí dámu při dekorování z leva vychýlit své tělo mimo správnou pozici. To může, v případě, že se kůň lekne např. flotu či lesklého poháru, způsobit nebezpečný pád. Tento přístup bych ráda zavedla při dekorování i u nás.

Závěrem mohu jen pochválit bezvadnou organizaci i zázemí. Také možnost zapůjčení školních koní zahraničním startujícím, které využily téměř všechny anglické dámy, dánské, francouzské a polské dámy. Pro mne to byl velmi poučný výlet a děkuji Bettině Keil, že mi umožnila asistovat u rozhodčích. Těším se na další ročník, který se bude konat v roce 2016, a doufám, že se ho zúčastní i české dámy. Některé z těch co znám, mohou bez problémů konkurovat umístěným.

Podrobné informace na www.ddderby.de, více foto na www.hasen-fotos.blogspot.de  

Text: Monika Krausová